NIMBUS KÖPER FINSKT FÖRETAG – BLIR LEDANDE I NORDEN

Göteborgska Nimbus Boats köper finska konkurrenten Bella Boats. Med förvärvet följer märkena Bella, Flipper och Aquador.

Nimbus Boats Sweden, som har huvudkontor i Långedrag och tillverkar motorbåtar i premiumklassen, förvärvade den finska kollegan och glasfibermotorbåts-tillverkaren Bella i slutet av november. Något Båtliv var först med om att berätta.

– Det är en jätteviktig affär för oss. Vi kompletterar varandra väldigt väl. Bella tillverkar folkmotorbåtar och även roddbåtar medan vi tillverkar större båtar, säger Nimbus vd Jan-Erik Lindström.

– Vi blir med affären störst i Norden och vi behöver en stark nordisk båtbyggare – vi är duktiga här, men internationellt har det pågått en konsolidering där det finns några stora drakar. Det är viktigt att ha resurser.

Fler anställda
Bella-Veneet OY (där veneet betyder båtar) har tre produktionsanläggningarna i Finland. Dessa ingår inte i förvärvet, utan de kommer att hyras ut till Nimbus. De 150 anställda i Finland blir dock anställda av Göteborgsföretaget. Säljare av Bella Boats är amerikanska Brunswick Corporation.

En stor del av produktionen både hos Bella Boats och Nimbus Boats går på export – Bella säljer på 25 marknader och exporten står för 78 procent av försäljningen, medan motsvarande siffra för Nimbus är 70 procent.

Synergieffekter
Nimbus har i dagsläget 145 anställda och dubblar alltså antalet anställda med affären. Nimbus beräknas omsätta 500 miljoner kronor i år, enligt företaget, medan Bella Boats omsätter cirka 300 miljoner kronor. Koncernen kommer fortsatt att ha huvudkontoret i Göteborg.

Bella Boats grundare, Raimo Sonninen, uttalar följande om affären:

– Sammanslagningen mellan de två båttillverkarna, som båda har en lång historia, kommer att ge synergier i form av produktutveckling, inköp, produktion och distribution.

– Samarbete är avgörande på den globala marknaden och framgång kommer att säkra arbeten för de anställda, för underleverantörer och återförsäljare.

Nimbus Boats ägs av investmentbolaget R12 och har merparten av produktionen i Mariestad.

Text: Valdemar Lönnroth i GP

Ladda ner artikeln

Flipper Marin

Hamnvägen 8
Täby/Stockholm
08-544 44 240
www.flippermarin.se

Publicerat 2018-12-05