POLISHUNDEN LISTRA SPÅRADE STULNA BÅTMOTOTER!

SJU MOTORER TILL ETT VÄRDE AV 600 000

Motorerna som stulits i Bohuslän låg gömda i ett skjul i Särö, söder om Göteborg

Flera stulna båtmotorer hittade polisen den 10 december. Sju Båtmotorer återfanns i ett skjul i Särö, några mil söder om Göteborg, som stulits i Bohuslän.

Tack vare en dold gps-sändare i en av motorerna kunde polisen ringa in det område där motorn hade gömts. På plats i Särö överlät polisen sökarbetet åt Listra, en treårig schäfertik som sedan två år står i polisens tjänst.

– Det här är ett tjugominutersjobb där en båtägare har gjort det bra och lyckats gömma sin spårsändare. Jag spårar 20 meter och Listra är väldigt intresserad. Under en presenning ser jag en propeller sticka fram, säger polisen och hundföraren Per.

Listra har hittat stöldgods förr, men aldrig till ett värde som motsvarar de sju båtmotorerna.

Tillsammans uppges de vara värda runt 600 000 kronor, enligt försäkringsbolaget Svedea.

– Den motor som hade söksystemet i sig tillhörde vår kund. Tjuvarna har börjat uppmärksamma att man har sådana här system så det gäller att man gömmer dem. Kombinationen söksystem och att man låser in motorn när man inte använder båten är något vi rekommenderar starkt, säger Göran Södergren från Svedea.

Enligt Thomas Andersson, ansvarig för polisens arbete mot båtstölder i Västsverige, är två av motorerna är stulna från en småbåtshamn i närheten av Bohus-Malmön och fem i norra Bohuslän.

– De här var uppstaplade och färdigställda för att kunna transporteras iväg. Det är nära en transportled ut ur landet, säger han.

– Polishunden Listra är vältränad och har genomgått tuffa tester som gjort henne extremt duktig på söka och spåra efter stöldgods. Polishunden får fortlöpande träning och får genomgå prov regelbundet, säger Per som är Listras husse och förare.

– Schäfer är en klassisk hundras inom polisen och har de speciella egenskaper som krävs för krävande arbete inom brottsbekämpning. Polishundar är stresståliga, uthålliga, duktiga på att spåra och blir sällan sjuka. Listra har en lysande karriär som brottsbekämpare framför sig, säger Odd Einar Bruem, chef för djurförsäkring på Svedea.

Publicerat 2020-01-09